Intervju:Kiropraktičar dr. Boris Škarica – Kiropraktika sve češća metoda liječenja

Dr Boris Skarica

U intervijuu  za portal „Brčko na vezi“ govori doktor specijalista porodične medicine, specijalista ginekologije i akušerstva, koji je ujedno i prvi sertifikovani kiropraktičar u Bosni i Hercegovini od strane Udruženja ljekara kiropraktičara  „GDMM AMM„iz Berlina.   Kiropraktička praksa dr. Borisa Škarice nalazi se u Janji kod Bijeljine gdje se svakodnevno  kiropraktičkim zahvatima liječi na desetine pacijenata.

 

Šta je to kiropraktika?

Dr. Boris Škarica:  Kiropraktika je zdravstvena metoda koja se bavi funkcionalnim poremećajima zglobova kičme i ekstramiteta i poremećajima rada unutrašnjih  organa koji su ovim poremećajima izazvani. Zbog funkcionalnih poremećaja kičme često se javljaju bolovi u različitim dijelovima tijela kao i poremećaji funkcije različitih organa i/ili organskih sistema, bez prisustva bolova u kičmi.

Kolika je zastupljenost kiropraktike u svijetu?

Dr. Boris Škarica: Kiropaktika je danas u nevjerovatnom usponu u cijelom cvijetu, a naročito u njegovim najrazvijenijim dijelovima. U Americi, Kanadi i Australiji je po zastupljenosti treća zdravstvena profesija odmah iza medicine i stomatologije. Broj doktora kiroraktike u SAD raste pet puta brže nego broj doktora medicine.

Zbog čega treba ići kiropraktičaru?

Dr. Boris Škarica: Istraživanja pokazuju da  više od 80% ljudi  barem jednom u životu pati od nekog vertebrogenog poremećaja. Pod vertebrogenim poremećajem podrazumijevamo poremećaje koje mogu da nastupe u radu bilo kojeg organa ili organskog sistema, a u potpunosti ili djelomično su uzrokovani poremećajima u pokretljivosti kičmenog stuba. Osim na bol i tegobe u vratu i leđima, ovi poremećaji uključuju tenzione glavobolje, migrene, vrtoglavice, neuralgije, bol u ramenima i rukama, neke vrste bola u grudima i stomaku, bol u kukovima, koljenima, nogama (išijas), poremećaje vertebralnih diskova (diskopatije) određene tegobe sa probavom, poremećaje menstrualnog krvarenja, bolne menstruacije i dr. Sva ova bolna stanja i tegobe u različitim organskim sistemima su posljedica reverzibilnih poremećaja u kičmi i poremećene funkcije perifernih nerava. Ako ste se bar  u jednoj stvari pronašli onda svakako trebate posjetiti sertifikovanog kiropraktičara.

Ko može računati na kiropraktiku?

Dr. Boris Škarica: Kiropraktička diagnostika i tretmani sprovode se na osobama oba pola svih dobnih uzrasta, praktično od prvog dana rođenja pa do duboke starosti. Idealan dobni uzrast za kiropraktički tretman je mladost i zrelo doba jer su u tim periodima života funkcionalni poremećaji najčešći, najbolje se saniraju, a pacijenti su maksimalno komunikativni, spremni i sposobni za saradnju.

Ko ne može računati na kiropraktiku?

Dr. Boris Škarica: Uglavnom organska oboljenja nisu predmet interesa kiropraktike.

Kako izgleda priprema za kiropraktički tretman?

Dr. Boris Škarica: Na kiropraktički tretman treba doći odmoran, opušten i spreman na saradnju sa kiropraktičarem jer dobra saradnja ponekad može biti odlučujuća za uspjeh tretmana. Pacijent treba doći na tretman čist, okupan, bez nanošenja na kožu skliskih sredstava kao što su razne kreme za kožu, losioni i ulja. Prije tretmana ne treba konzumirati alkohol ni u najmanjim količinama niti treba uzimati lijekove sa psihotropnim dejstvom. I ono što je najvažnije kiropraktički tretman koji izvodi kvalificirani kiropraktičar nije bolan niti je neugodan.

Postoje li i kakve su komplikacije i popratne pojave poslije kiropraktičkog tretmana?

Dr. Boris Škarica: Kao što sam već rekao kiropraktički tretmani nisu bolni niti su grubi i neprijatni. Međutim kod nekih pacijenata se u roku od 12 do 24 sata poslije tretmana mogu se pojaviti različite reakcije u vidu bolova blažeg ili umjerenog intenziteta koji nestaju poslije nekoliko dana, mada  u poređenju sa drugim medicinskim intervencijama ili korištenjem medikamenata protiv bolova u kičmi i ekstremitetima može se reći da su rizici kiropraktičkog tretmana ekstremno mali.

Koji  broj tretmana je potreban za riješavanje određenog zdravstvenog problema?

Dr. Boris Škarica: Broj potrebnih tretmana zavisi od zdravstvenog problema pacijenta, stanja koštano-mišićnog sistema i stepena saradnje sa kiropraktičarem i iznosi od jedan do nekoliko tretmana, u razmaku od jedne do tri sedmice. Izuzetak od ovog pravila su tretmani bolova u stomaku i druge tegobe koje se javljaju kod trudnica, kada je kiropraktički tretman najčešće jednokratan.

www.kiropraktika.ba

 

 

Komentariši članak

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Brčko Na Vezi